четвер, 10 вересня 2015 р.

Genius loci

Я люблю цю кімнату з давніх давен.
Тричі в різні періоди життя Провидіння мене приводило сюди і таки недарма. В цій старій чималенький квартирі в непрестижній дільниці Львова я знаю тільки цю кімнату. Ну може ще горище, дах і балкон. Ця величезна кутова кімната на верхньому поверсі не має розмірів і форми. Її виміри - душевний комфорт, філософський настрій і брак обмежень для фантазії. Старовинні стелажі з книгами, не менш древній письмовий багатофункціональний стіл, розкішного звучання трохи молодший радіоприймач "Фестиваль" і тонкий аромат добірного тютюну для люльки.
Це єдине місце в світі, де я дозволяю собі подиміти тютюном. Моя старенька лоцманська файка живе тут у сховку за шостим томом "Історії ХІХ століття", написаної французами і необачно виданої в 30-х в СРСР.
З нинішнім власником квартири тричі зводила мене доля і з третього разу таки вдалося їй зробити нас друзями. Він старший від мене майже рівно на 10 років. Міцної статури, з усіх видів спорту давно перевагу віддав гірським лижам, відмінний плавець, він в морі руками ловив кефаль і на суші легко піднімав нараз двох дівчат, по одній на кожній руці. Людина високої культури, легкої вдачі, володар жіночих сердець і числених талантів та неперевершений співрозмовник. За звичкою ми приходимо сюди без запрошення у будь-яку п'ятницю після роботи. За неписаним правилом, встановленим з радянських часів, відвідувач приходить з пачкою доброго тютюну або з пляшкою віскі. Файки ми палили з незапам'ятних часів, а от на віскі нас присадив знайомий радянській адмірал-антикомуніст, прекрасний інженер і достойний офіцер.
Раніше коло відвідувачів було значно ширшим, але час безжальний, нас лишилось тільки троє. Ні, таки четверо: Валера, Ігор, я і genius loci, який разом з господарем зберігає цю атмосферу. Тут не сперечаються, не дискутують, не зляться - тут обговорюють. Обговорюють не тільки проблеми фізики і електроніки, які є нашими фаховими темами, а будь-які теми, котрі, зазвичай, виникають стихійно.
Жартома ми називаємо ці обговорення "діалогами", не тільки тому, що втрьох збираємось не часто, але й з натяком на того старенького Платона.
Деякі з "Діалогів" ми вирішили публікувати. Чи то манія величі, чи то бажання поділитися своїми думками, судити не нам :)
Такі собі діалоги без пафосу і понтів для приїжджих.
Для себе. І для тих, хто живий, пам'ятає, але живе десь далеко і вже не повернеться сюди.

1 коментар:

paigewadlow сказав...

Titanium Star - The Definitive Guide - ITANIAN ART
The ATTRadite is an amazingly rare piece of art. The Titanium Star has been shown titanium 3d printing in some trex titanium headphones of its many titanium guitar chords museums and micro touch hair trimmer archives. The painting, titanium earrings hoops known as the