неділю, 29 липня 2012 р.

Вибір наосліп?

Не думай, не дивись, не читай - тільки цифри пам’ятай
Вражає розмах політичних маніпуляцій з боку політикуму та підконтрольних йому ЗМІ. Злива маніпулятивної інформації ллється з екранів, динаміків та шпальт друкованих ЗМІ, забиваючи незайманий мозок середньостатистичного громадянина України. Причому очевидно, що жодна з політичних сил, від "прогресивної маргінальної об’єднаної опозиції" до "окупаційної влади" вважає виборця гранично тупим і абсолютно не зацікавлена в тому, щоб він порозумнішав. Не думаю, що в цілому світі ситуація виглядає набагато краще, але загальний рівень інформованості електорату набагато вищій, хоча б у тій же Польщі або Чехії. Що характерно, не дуже тим переймаються і всілякі громадські рухи.

Але якось нам всім треба розуміти, що нема в світі жодного нашого чи не нашого депутата! Що кожен депутат тільки за себе, за свій і своїх рідних та близьких добробут. І він (кандидат в депутати) повинен зрозуміти, що його добробут залежить на найближчі 5 років від виборця, тому він має заплатити наперед. Але ж не гречкою!

А чим? Законами, які обмежують їх сваволю! Хай до виборів і приймуть такі закони - час ще мають. А ні - то підуть з політичної арени слідом за соціалістами та іншими рухами. Шкода, що не всі нараз :)))

А от пару цитат від авторів і популяризаторів найпопулярніших теорій, які відомі світу вже десятки років

"Основний принцип теорії суспільного вибору полягає в тому, що люди діють в однаковий спосіб як у ролі приватної особи, так і у будь-якій суспільній ролі. Вони у будь-якій іпостасі ті самі протягом дня - поки їдять, п’ють, йдуть до магазину, їдуть в авто, входять до кабіни голосування, поспішають на службу до урядової установи чи піднімаються на трибуну, готуючись виголосити промову в сенаті. При аналізі особистого вибору людей економісти давно дійшли висновку, що люди діють виходячи з раціонального досягнення особистої користі. Як споживачі вони максимально збільшують корисність; як підприємці вони максимально збільшують прибуток і т.ін. Таким чином теоретики суспільного вибору припускають, що чини і вибір людей, які займають громадські посади, також керуються міркуваннями особистої користі."
"Рынок микроэкономическая модель", Э.Долан, Д.Линдсей, "Автокомп", Санкт-Петербург, 1992

"Для покращення функціонування політичної системи держави, розумніше не вибирати кращіх з кращіх, щоб потім обрати їх до державних органів, а шукати шляхів обмеження обраних в певних рамках. Нормальна людина завжди мала здоровий глузд і власну точку зору на політику і уряд..."
Джеймс Б’юкенен (James Buchanan), Нобелівський лауреат з економіки (США)

Правда, Д.Б’юкенен мав на увазі не українців, а громадян США, говорячі про здоровий глузд, але ж є надія...

Але ситуація з Шевченком-футболістом якось робить цю надію примарною. Нагадав Шевченко про приклад П.Самуельсона щодо авторитета з гри на більярді. Авторитета в певних колах.

Згадав сусіда Бодю, він у більярді неперевершений, - може то його у депутати?
Хоча б до міської ради....
Це березень 2006 року. Рух "Чисто", а тепер рух "Чесно"

Немає коментарів: